Gränna

Gränna är välkänt för sin polkagristillverkning, men det finns även andra företeelser och personer som satt Gränna på kartan. Vi ska titta lite närmare på Gränna ur tre olika perspektiv

Polkagrisar

Det var nyblivna änkan Amalia Eriksson som startade det första sockerbageriet för polkagrisar. Hon fick lov att ansöka om tillstånd hos magistratet i Gränna. Året var 1859 då verksamheten startade i ett gammalt tullhus. Polkagrisens namn kommer från dansen polka som var mycket populär vi den här tiden. Sötsak kallades ibland för gris, så kombinationen blev alltså polkagris. Den mest kända formen är polkagrisstången inslagen i ett papper, för att den ska upplevas riktigt gammeldags.

Idag kan man köpa polkagrisar i olika varianter. Det kan handla om till exempel karameller, stänger, käppar och nappar. Smaken var från början endast pepparmint, men nu kan man hitta både jordgubb, blåbär och hallon på smaklistan.

Världens största polkagris tillverkades till en festival år 2003. Den var 224 cm lång och vägde 2,3 ton.

Amalia Erikssons hantverk har gjort Gränna vida berömt.

Andréexpeditionen

På tidigt 1700-tal konstruerades den första luftballongen i Spanien. Det skulle dröja ända till slutet av århundradet innan konstruktionen höll för en bemannad åktur.

I Sverige och Gränna har Salomon August Andrée och hans kompanjoner gjort sig kända för sin expedition med luftballong till polarområdet. Året var 1897 och syftet var att utforska området från luften och göra en geografisk kartläggning. Efter fyra dagar klarade inte farkosten att flyga vidare så expeditionen fick fortsätta på markplan och kampen för överlevnaden blev stor. På Gränna museum finns en omfattande utställning över hela Andréexpeditionen, som gjorde Gränna känt ur ett tekniskt perspektiv.

Vill man känna sig som André för en stund kan man boka en flygtur med luftballong. Då kan guiden som följer med på resan peka ut var polkagrisarna började att tillverkas. Visingsö ligger som en pärla i Vättern och uppe på höjden hittar man ruinen efter Brahehus. Platsen för Andréns ballongfärd går också att peka ut. Därmed får man en samlad bild av de tre historiska företeelserna som satt Gränna på kartan. Varför inte en weekend i Gränna med hotell, flygfärd och mat på hamnkrogen.

Ätten Brahe

1562 fick Per Brahe den äldre Visingsborg på Visingsö som sitt grevskap av kung Erik. Nästan hela ön innefattades i grevskapet. Det var endast två kungliga gårdar som Per Brahe inte hade äganderätten till. Ätten Brahe växte både i antal och i makt. Ett känt minnesmärke från den tiden är Brahehus som ligger vid E4:an några kilometer norr om Gränna. Brahe hus är idag en ruin efter den mäktiga slottsbyggnaden som uppfördes på 1600-talet. Ruinen ligger på en 90 meter hög klippkant. Därifrån har man en magnifik utsikt över hela Vättern och Visingsö. Färdas man på E4 kan man inte missa den mäktiga ruinen som blivit ett kännetecken för staden Gränna.